8 argument för ekologiskt

Denna information är hämtad på Krav.se.  De argumenterar väl för en mer ekologisk livsstil, vilket är inspirerande!




För många av oss känns det självklart att miljön mår bra av ekologiskt jordbruk, och att vi själva mår bra av ekologisk mat. Men vi ska bli många fler som tycker så. Därför ger vi dig åtta argument för ekologiskt.


1. Skonar vattnet

Ekologiska bönder använder inte syntetiska kemiska bekämpningsmedel. Om sådana preparat kommer ut i naturen kan de ge växter och djur nedsatt fruktsamhet, rubbad ämnesomsättning med mera. Bekämpningsmedlen läcker från åkrarna till våra vattendrag. I 44 procent av alla vattenprov som togs i Sverige 1985- 2001 hittades rester av bekämpningsmedel.



2. Öka den biologiska mångfalden

Bönderna sprutar bekämpningsmedel framförallt mot ogräs, men också mot insekter och svamp. Ogräsen och insekterna stryker förstås med på kuppen, det är ju meningen. Men om vissa arter dör, så påverkas balansen i naturen. När vi har färre blommor i fälten, så får vi också färre humlor, fjärilar och fåglar. På en ekologisk gård sprutar inte bonden mot blommorna, och därför finns det också ett rikare djurliv i och omkring odlingarna.



3. Värnar om djuren

Den KRAV-anslutna bonden tar hänsyn till djurens naturliga behov och beteenden. Djuren får ekologiskt foder, utevistelse och rekreation. Den goda omtanken om djuren gör att du kan äta kött och ägg med bättre samvete.



4. Är aktsam om jordens bördighet

När du handlar KRAV-märkt gynnar du ett jordbruk som inte gödslar växterna med snabbverkande konstgödsel. Den ekologiska bonden gödslar istället sin mark med djurgödsel och växtrester. Det förbättrar jordkvalitén och gynnar livet i marken.



5. Månar om din hälsa

Den KRAV-märkta maten är naturligt hälsosam. Det är mat som har fått växa och mogna på sina egna villkor, utan syntetiska kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Den KRAV-märkta maten ska vara så ärlig som möjligt. Därför tillåts inga syntetiska färgämnen, smakämnen, sötningsmedel eller aromämnen, härdade fetter eller genmodifierade organismer vid framställningen av KRAV-märkta livsmedel. Ekologiska kor äter mycket klöver och gräs som visat sig öka halten av den nyttiga Omega-3-fettsyran i kött och mjölk. Det finns också undersökningar som visat på mer C-vitamin och naturliga antioxidanter i ekologiska grönsaker.



6. Sprider inte GMO

Användningen av genmodifierade organismer har ökat lavinartat över hela världen. Ekologiska bönder och livsmedelsproducenter tar det säkra före det osäkra och använder inte GMO i sina produkter. GMO är alltså inte tillåtet att använda enligt KRAVs regler. Det finns flera skäl till varför KRAV inte tillåter GMO. Dels anser vi att naturen är tillräckligt bra som den är. Att den inte behöver förändras, men vi är också oroade för riskerna med GMO och framförallt spridningen till den vilda naturen och till ekologiska odlingar. Ingen vet vad som händer när GMO korsas med naturliga arter. Det finns all anledning att vara skeptisk till gentekniken.



7. Tar socialt ansvar

Vi på KRAV bryr oss om hur bönderna har det. Den som odlar ekologiskt behöver inte skydda sig mot farliga kemiska bekämpningsmedel. Det är viktigt, inte minst för odlare i tredje världen som inte har råd med dyr skyddsutrustning och därför löper stor risk att skada sig.



8. Sparar på resurser

Det ekologiska jordbruket strävar efter att hushålla med tillgångar och utnyttja resurser som finns på platsen. Den ekologiska bonden odlar själv en stor del av fodret till sina djur och sprider sedan deras gödsel tillbaka till åkern. Det gör att mer av näringsämnena cirkulerar lokalt. Det viktiga näringsämnet kväve produceras också lokalt och naturligt. Istället för att köpa in konstgödsel odlar den ekologiska bonden klöver för att fånga luftens kväve och göra det tillgängligt för växterna. Eftersom det går åt mycket energi för att framställa och frakta konstgödsel kan även energianvändningen bli lägre på den ekologiska gården.


Kommentarer
Postat av: annaYoga

bra och intressant inlägg!

2009-02-03 @ 18:32:21
URL: http://annayoga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0